Čtvrtek 28.3.2024 , Soňa
Hledat

Právě dnes

Čtvrtek | 28. Března 2024

14|15 Baťův institut


Milovníci umění, kultury i vzdělanosti se konečně dočkali. Bývalé tovární budovy s baťovským označením 14 a 15 ve zlínském Baťově areálu se oblékly do nového hávu a jménem 14|15 BAŤOVA INSTITUTU budou opět sloužit lidem.


PROGRAM

Adresa: Vavrečkova 7040, 760 01 ZLÍN  |  Ukázat na mapě

www: www.14-15.cz
tel.: +420 605 924 822
e-mail: info@14-15.cz


O firmě 14|15 Baťův institut - detail

Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně má pro stálé expozice ve 14|15 Baťově institutu vyhrazeno celé 3. nadzemní podlaží. Expozice Princip Baťa: Dnes fantazie, zítra skutečnost představuje historii firmy Baťa od jejího založení v roce 1894 až do znárodnění československé části koncernu po druhé světové válce. Do této expozice jsou organicky začleněny bývalé stálé expozice muzea umístěné v Obuvnickém muzeu a na zlínském zámku. Zakomponování kolekcí obuvi a obuvnických strojů do expozice přirozeně vyplynulo z toho, že základ sbírek byl tvořen původními baťovskými sběry a výrobky. Také expozice o historii zlínského filmu těží z tvorby světoznámých tvůrců animovaného filmu Hermíny Týrlové a Karla Zemana i dalších generací filmařů, jakož i z vytvoření skupiny hraného filmu pro děti a mládež a následně dodnes existujícího dětského filmového festivalu ve Zlíně. I tohle všechno bylo umožněno vznikem baťovského filmového ateliéru. Kupodivu také část věnovaná fondům cestovatelů má k firmě Baťa poměrně blízko. Málokdo asi ví, že Jiří Hanzelka a Miroslav Zikmund na svou první cestu vyjížděli jako obchodní zástupci nabízející výrobky, přesně jako předváleční Baťovci.
Za zmínku stojí i část tovární výrobní linky na výrobu obuvi, v níž některé stroje jsou dokonce funkční stejně jako vystavená letadla - první bezmotorové letadlo vyrobené ve Zlíně (ZLIN I) a nejslavnější výrobek, motorové letadlo ZLIN XII. Expozice věnovaná cestovatelství byla rozšířena také o prezentaci fondu dalších cestovatelů: Stanislava Škuliny, Heleny Šťastné a Eduarda Ingriše. Stejně tak expozici filmu doplnila i ukázka současné animované tvorby - třeba trojrozměrná scéna z večerníčkového seriálu Krysáci. Pestrá paleta exponátů a interaktivních prvků v expozicích potěší všechny generace návštěvníků, nejen rodiny s dětmi, ale také odborníky či příchozí zajímající se o éru Batismu v jejím komplexním pojetí.

 

Tato firma inzeruje také v těchto kategoriích

Fotogalerie firmy